Rom, Italien
startblad  

 

 

Alla vägar bär till Rom

Italiens huvudstad lockade inte bara människor under antiken, det är fortfarande ett mycket populärt resmål. Och det är inte konstigt – staden rymmer ju historiska monument som Colosseum, konstskatter som Michelangelos målningar, sevärdheter som Spanska trappan och Fontana di Trevi och dessutom mängder av mysiga torg, barer och restauranger. Dagens resenärer har fördelen att de enkelt kan boka hotell i Rom via internet.

Om du är intresserad av historia och arkitektur och vill gå grundligt tillväga kan du börja med att utforska stadens antika arv. Forum Romanum är en bra utgångspunkt – här finns mängder av lämningar från byggnader uppförda under århundradena före och efter Kristi födelse. Colosseum, den gigantiska amfiteatern, imponerar fortfarande efter nära 2 000 år. Romersk konst som skulpturer och friser kan du se på flera av stadens museer, bland annat på Vatikanmuseet.

I Vatikanen, påvens egen lilla stat mitt i Rom, ligger förutom Vatikanmuseet också den mäktiga Peterskyrkan. Avsätt minst en förmiddag åt kyrkan för här finns mycket att se – Michelangelos målningar i Sixtinska kapellet och hans skulptur La Pietà är bara några av alla konstskatter. Kyrkans 136 meter höga kupol som uppfördes i början av 1600-talet präglar ännu stadsbilden.

Rom rymmer inte bara vacker konst och arkitektur utan också mängder av trevliga restauranger. Romarnas middag kan bestå av så många som fem olika rätter, så det gäller att ha gott om tid runt bordet! Middagsdrycken är ofta vin, men nuförtiden går det också att beställa gott öl på många ställen. Tänk på att både lunch och middag serveras senare än vad vi är vana vid från Sverige!

Efter en rejäl måltid kan det vara skönt med en promenad, kanske till Spanska trappan och Fontana di Trevi där Anita Ekberg tog ett dopp i filmen La dolce vita. Fontänen är ritad av Giovanni Lorenzo Bernini, en av Italiens främsta barockkonstnärer. Det vimlar alltid av turister i den här delen av staden.

En lite folkligare stadsdel är Trastevere, som brukar kallas för Roms bohemkvarter. På torgen och i de slingrande gränderna kan du hitta prisvärda restauranger och mysiga kaféer. Här ligger också en av stadens äldsta kyrkor, den medeltida Santa Maria in Trastevere.

Längtar du efter grönska kan du bege dig till Villa Borghese, en stor park i norra Rom som anlades på 1600-talet. I parken finns flera villor och monument från olika århundraden – och ett museum med modern konst.

 

Kontakt: info@startblad.se

Förlorat körkort? Anmäl här!